Inhoud

Inhoud


Wie is Oscar Kocken?


Giel van Strien, directeur Passionate-Bulkboek:
"Oscar is een veelzijdige presentator en interviewer die moeiteloos de regie voert zonder zelf in de schijnwerpers te willen staan. Hij bereidt zich goed voor en voelt haarfijn aan hoe het publiek op gasten reageert. Aangenaam informeel en indrukwekkend professioneel."
Meer referenties.


Hoi, ik ben Oscar Kocken. Ik werk als schrijver, presentator, dagvoorzitter, gespreksleider, interviewer, programmamaker en treed op tijdens festivals en congressen, in het theater, op radio en televisie (nouja, en tijdens een pandemie dus kennelijk vooral online, voor camera's en in podcasts). In al deze uiteenlopende werkzaamheden gaat het mij om het verhaal dat onder de oppervlakte schuilt, de échte betekenis van wat we doen, of dat nou gaat om zakelijke of privé-relaties, de professionele ambities of juist iemands persoonlijkste droom. Een poosje terug wist journalist Annabel van Heesbeen mij verrassend goed te portretteren in een mooi interview op DUIC. Zelf schreef ik de biografieën die u kunt lezen onder de foto.
 

Presentatie Academica Literatuurprijs.


Een korte biografie:


Oscar Kocken (Eindhoven, 1983) is schrijver, presentator/dagvoorzitter, interviewer en conceptenbedenker. Hij heeft een eigen maandelijkse talkshow in de Stadsschouwburg Utrecht, Theater De Spiegel in Zwolle en Theater De Kom in Nieuwegein. Oscar Kocken kreeg bekendheid dankzij zijn columns voor ELLE, sketches voor Spijkers Met Koppen (Radio 2) en zijn programma's voor onder andere Lowlands. Ook initieerde hij in Utrecht de Nieuwe Nachtmis op kerstavond en al vijf jaar tourt hij samen met Patrick Nederkoorn door het land met hun theatrale interviewshow Zomaargasten. Als dagvoorzitter leidt Oscar congressen voor onder andere de zorg-, onderwijs- en cultuursector en voor diverse overheden. De rode draad in al zijn werkzaamheden is de verbindende kracht van gedeelde ongekende verhalen.

 

Een langere biografie:

Oscar Kocken (Eindhoven, 1983) is schrijver, presentator/dagvoorzitter, gespreksleider, interviewer en maakt programma's voor theater, radio en televisie. Hij studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Utrecht, begon in 2004 als columnist voor jongerenmagazine Spunk en ging kort daarna programma's samenstellen voor het Amsterdamse Rozentheater. In dat zelfde jaar werd hij vaste columnist voor ELLE en het theatervakblad Theatermaker.
In 2008 debuteerde hij met de theatertekst De Waardin (volgens dagblad Trouw een voorstelling "die intrigeert en op het netvlies blijft") en in 2009 maakte hij samen met Lucas de Man bij Het Zuidelijk Toneel de theatervoorstelling Bejaarden & Begeerte over liefde op latere leeftijd (vier sterren in NRC-Handelsblad). Met Greg Notrot was hij in 2011 de oprichter van de satirische actualiteitenshow Orde van de Dag, door het Cultureel Persbureau bestempeld als "de grootste theatervernieuwing in jaren."

Oscar presenteerde De Grote Geschiedenisquiz op NPO2, schreef teksten voor Erik van Muiswinkel en Thomas van Luyn in Cojones (NPO1) en was lid van het cabaretteam van Spijkers Met Koppen (Radio 2). Met Abdelkader Benali interviewde Oscar vier jaar lang schrijvers in Literatuur Late Night en samen met Patrick Nederkoorn heeft hij nu zijn eigen maandelijkse talkshow in de Stadsschouwburg Utrecht, getiteld Zzzzzondag!. Ook maakt hij al vijf jaar op rij een satirisch programma voor Lowlands, samen met Daan Windhorst, Mark Kraan, Elly Scheele en Jan & Keez Groenteman. Oscar speelde zijn voorstellingen behalve in Nederland ook in Noorwegen, Zuid-Afrika en zelfs België. Zijn teksten werden vertaald naar het Engels en het Turks.

In 2019 was Oscar initiatiefnemer van een nieuwe traditie in Utrecht: De Nieuwe Nachtmis. Een programma op kerstavond, in de Grote Zaal van TivoliVredenburg, voor iedereen die wél een avond vol inspirerende verhalen en verbindende muziek wil, maar dat niet per se zoekt in een kerk. De eerste editie was met 1200 verkochte kaarten meteen helemaal uitverkocht.

Op dit moment tourt hij samen met Patrick Nederkoorn met het programma Zomaargasten, een geïmproviseerde talkshow waarin 100% Onbekende Nederlanders tot hun eigen verrassing geïnterviewd worden, terwijl ter plekke gezocht beeldmateriaal de show van hun leven compleet maakt. Een televisieversie hiervan was in de zomer van 2017 maar liefst 23 keer te zien bij de NTR op NPO3. In de zomer van 2018 waren de herhalingen, dit keer op NPO2.

De rode draad in al zijn werkzaamheden is de verbindende kracht van gedeelde ongekende verhalen.
 

C.V.

 


Columns:
Spunk (2004-2006)
TM (2005-2015)
ELLE (2006-2014)
Paper (2015-2016)

Theater:
De Waardin - tekst (2008)
Bejaarden & Begeerte - concept, tekst en uitvoering (2009-2019)
Orde van de Dag - concept, tekst en uitvoering (2011-2016)
Zomaargasten - concept en uitvoering (2014-heden)
Het Torentje - concept, tekst en uitvoering (2015-2017)
Radio NCC - tekst (2016)
Stemmen - tekst (2016)
JUT - concept, tekst en uitvoering (2017)
Yes Please - uitvoering (2019)

Televisie:
Grote Geschiedenisquiz - presentatie (2016-2017)
Cojones - tekst (2016)
Zomaar Een Gast - concept en presentatie (2017)

Radio:
Spijkers Met Koppen - tekst en uitvoering (2017-2020)

Talkshows/programma's:
Literatuur Late Night - interviews (2010-2014)
Daily Paradise Late Night (Lowlands) - concept en uitvoering (2014-2016)
Schrijvers On Stage - interviews (2015-heden)
Big Brother Awards - concept en uitvoering (2016-2017)
Zzzzzondag! - interviews (2017-heden)
Goeiemorgen Lowlands! - concept en uitvoering (2017-heden)
Sencity Gebarentolkshow - interviews (2018-heden)
RAUM Talkshow - interviews (2019 - heden)
De Nieuwe Nachtmis - concept en uitvoering (2019)
ShowKees - interviews (2020-heden)
Peptalkshow - interviews (2020-heden)


 

p. 160