Inhoud

Inhoud


Wat ik wil onthouden


Tien dingen die ik de afgelopen weken leerde en hoop te onthouden als straks de coronacrisis voorbij is:
 
1. Hoe goed het voelt om elkaar op straat niet alleen de ruimte te geven, maar bovendien ook nog eens vriendelijk naar elkaar te knikken.
Vooruit, het knikken heeft iets weg van het knikje dat je bij een uitvaart geeft aan de nabestaanden, maar toch.
Laten we dat onthouden.
 
2. Dat onze emails niet meer worden afgesloten met een plichtmatige en onbetekenende ‘groet’, maar met een welgemeend ‘blijf gezond’. Dat iedereen weer nadenkt over wat hij of zij de ander wenst en dat bovendien ook nog eens méént.
Laten we dat onthouden.
 
3. Laten we onthouden hoe sociale onthouding niet iets is wat ons van nature makkelijk afgaat. Laten we onthouden dat we sociale dieren zijn, dat de jongeren in de parken daar niet zitten om te pesten, maar omdat ze elkaar missen. Laten we onthouden dat we onze oma’s en opa’s nu een paar weken niet zien omdat het anders onverantwoord is, maar dat binnenkort het tegenovergestelde onverantwoord is. Laten we opnieuw stilstaan bij hoe graag we elkaar zien.
Laten we dat onthouden.
 
4. Hoe wij hunkeren naar kunst, naar theater, naar muziek. Niet vanaf een schermpje, maar in levenden lijve. Met z’n allen in dezelfde ruimte, een gedeelde ervaring. Hoe verrijkend dat is. Hoe saai het is zonder. Dat we het écht missen als het er niet zou zijn.
Laten we dat alsjeblieft onthouden.
 
5. Waar we wél zonder blijken te kunnen zijn eindeloze vergaderingen waarvoor we uren in de auto zitten. Laten we onthouden dat we blijkbaar ook prima thuis kunnen werken. Misschien mogen we straks wel wat vaker onze eigen tijd indelen. Misschien beseffen werkgevers dat ze hun mensen eigenlijk gewoon kunnen vertrouwen. En dat het misschien zelf wel slimmer is als niet iedereen op exact hetzelfde moment de snelweg op gaat, maar kan het allemaal wel wat flexibeler.
Laten we proberen dat te onthouden.
 
6. Laten we ook zeker niet vergeten dat lesgeven aan kinderen een vak is.
Een vak waarvoor we waardering moeten hebben.
Denk daar ook nog eens aan als je docenten op het Malieveld ziet staan én weer eens overweegt te zeggen: ik vind dat het onderwijs aandacht moet besteden aan normen en waarden, voeding, zelfverdediging, religie, meditatie, omgaan met geld, omgaan met dieren, omgaan met ouderen, omgaan met anders denkenden, omgaan met tegenslagen, omgaan met existentiële onzekerheden want waartoe zijn wij eigenlijk op aarde en kan je jezelf echt kennen laat staan een ander, digitale vaardigheden, seksuele diversiteit, je fietsband plakken, enzovoort.
Als je dat echt zo belangrijk vindt: dit was je kans.
 
7. Laten we onthouden dat er dit jaar geen rellen waren omdat de paasstollen bij Albert Heijn zijn omgedoopt tot feeststol.
 
8. Laten we onthouden dat mensen die wegens corona zonder werk zitten een uitkering krijgen, maar tóch hun best doen om creatieve oplossingen te verzinnen en alsnog iets zoeken om te doen. In feite komt dit neer op een basisinkomen en de angst dat mensen met een basisinkomen niet meer gemotiveerd zouden zijn om te werken blijkt dus onterecht.
Laten we dat onthouden.
 
9. Laten we onthouden dat we het soms allemaal even niet meer weten, dat we soms radeloos en moedeloos zijn. Dat we klap na klap te verwerken hebben, dat zekerheden plotseling door onze vingers glippen en dat we helemaal niet zo veel controle blijken te hebben als we zo lang hoopten. Dat we ook niet altijd controle hebben over zomaar opwellende tranen. Dat die dan niet tegen te houden zijn, niet tegengehouden hoeven te worden. Dat ze dan stromen en dat dat dan oplucht. Hoe lang is het geleden dat je voor het laatst huilde, vraagt je beste vriend of vriendin je wel eens.
Ik weet het nu weer. Op 21 maart.
En ik was niet blij met de aanleiding, maar wel met de tranen zelf. Blij dat ze er mochten zijn.
En ik ben ook blij te beseffen dat iedereen dat begrijpt.
We begrijpen elkaar beter dan we soms denken. En tot je verrassing vindt nooit iemand het echt erg als jij je kwetsbaarheid durft te delen.
Laten we dat onthouden.
 
10. Laten we ook onthouden dat we tijdens een vakantie ook heel vaak denken: ik heb zo veel geleerd deze dagen, weet je wat, ik gooi het roer om en ga het vanaf nu volkomen anders doen. En dat we dat dan dus nooit echt doen. Dat we na een paar dagen weer in onze oude routine zitten en kennelijk weer een volgende vakantie nodig hebben om te beseffen hoe wij ons leven écht willen leven.
Laten we zorgen dat wij voor dit besef en de herinnering aan alles wat ons dierbaar is geen nieuwe coronacrisis nodig hebben.
 
Laten we het dit keer gewoon onthouden.


Alles op deze website is gratis te lezen, maar ja, een kleine donatie als blijk van waardering wordt zeker op prijs gesteld!

Op verzoek van een enkeling: HIER kunt u de tekst downloaden als afbeelding om op één A4tje te printen en ergens op een plek naar keuze op te hangen. Er zijn mensen die dat willen, jazeker. En ik had nu net besloten extra lief te zijn voor iedereen.
 

Terug naar Nieuws
p. 645