Inhoud

Inhoud


De Leken


Sterven doe je – zo vermoeden we – maar één keer, dus dat kan je maar beter meteen goed doen. Maar hoe gaan we anno 2021 om met de dood? Zijn we in staat die te omarmen of houden we die liever zo ver mogelijk van ons weg? En kan een herwaardering van onze sterfelijkheid ook leiden tot een rijker leven?


In DOMUS DELA – een voormalig klooster - ontmoeten filosofen, ervaringsdeskundigen, theatermakers, muzikanten én kloosterlingen elkaar, in een inspirerend programma vol open gesprekken, interviews, muziek, preken en meeslepende verhalen, waarin ook de rijke geschiedenis van dit voormalige klooster wordt belicht.


Deze livestream is gratis te bekijken, met een mogelijkheid tot het doen van een donatie:

Collecte
Wilt u een donatie doen als blijk van waardering, dan wordt dat zeer op prijs gesteld.Gasten
Ik nodigde de volgende mensen uit om tijdens deze Lekendienst met mij van gedachten te wisselen:

- Broeder Hans van Bemmel deelt wat leken kunnen leren van kloosterlingen en hun kijk op de eindigheid van het bestaan.
- De 27-jarige Jip Schreibers kreeg enkele jaren geleden te horen dat ze niet meer lang te leven heeft. Zij vertelt wat dit besef met haar doet en welke levenslessen ze hierdoor leerde.
- De Eindhovense stadsdichter en singersongwriter Iris Penning geeft woorden en muziek aan het onvermijdelijke afscheid.
- Theatermakers Eva Knibbe en Bart Vandewoestijne vertellen over de door hen aangespannen Rechtszaak Tegen De Dood.
- Advocaat Eugène Sutorius stond artsen bij die vervolgd werden vanwege hun hulp bij euthanasie, is betrokken bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, én voerde als advocaat de verdediging namens De Dood, tijdens de Rechtszaak Tegen De Dood.
- Filosoof, levenseindeconsulent en uitvaartsbegeleider Frank Vandendries laat zijn licht schijnen over hoe wij anno 2021 omgaan met de sterfelijkheid van onszelf en onze naasten.
- Journalist Eric Alink draagt teksten voor tijdens Eenzame Uitvaarten. Hij vertelt hierover en leest een van die verhalen voor.
- Scenarioschrijver en podcastmaker Daan Windhorst is onze notulist van dienst en helpt ons aan een handzaam overzicht van nieuwe leefregels.


Dit is een programma in het kader van het Brabants Kloosterjaar, in opdracht van en in samenwerking met Provincie Noord-Brabant en Studio Samenleving, De Bibliotheek Eindhoven en DOMUS DELA.


Vormgeving: Willem PopelierTerug naar Nieuws
p. 55